Från dressyr till markarbete

Igår provade jag att rida Nino i ridhuset. Det var ju tänkt att vi skulle dressyra lite men han har en liten olat att börja kasta med huvudet när han tycker det är tråkigt. Ridhuset och dressyr är väl inte det roligaste han vet, gammal galoppör som han är. Han gillar ju full fart framåt! 

För att få honom att tänka på lite annat red vi över lite bommar. Då skakade han inte alls lika mycket på huvudet :) 
Han är förresten kollad i munnen av tandläkare ifall nån undrar så det beror inte på det. 

I morgon blir det lite dressyr med Millan :) 


Anne var med och fotade så ni får några fler bilder senare :) 

En dag som billackerare

Nu tänkte jag visa er lite bilder från jobbet och berätta lite vad jag gör egentligen. Jag jobbar ju som billackerare och lackar varannan vecka och slipar varannan vecka. Därför tänkte jag göra en del 2 också. 
I det här inlägget får ni se hur mina målarveckor ser ut och i nästa del blir det från sliparveckorna. 

Det är jag och en kille till som turas om att måla och slipa sen är det två till som alltid slipar på lackavdelningen. 


Innan man kan börja lacka måste man ju så klart blanda färg. 


Här är alla mixkulörer. Man klickar fram färgreceptet man ska ha på datorn så man vet vilka mixkulörer man ska använda och hur mycket av varje. I en helt vanlig blåmetallic kan det vara ca 10 mixkulörer för att få till rätt variant.


Här är färgpistolerna som vi använder. 


Innan bilarna kommer in i lackboxen har  dom blivit maskerade, slipade och grundade. Hur det går till visar jag i del 2.
När man har blandat färg och tvättat och blåst av det som ska målas är det bara att tuta och köra ;) 


Först lägger man en basfärg och sen klarlack. Efter klarlacken "bränner" man det man har målat. Alltså höjer temperaturen i lackboxen så klarlacken härdar fortare. 
När klarlacken är härdad kan man slipa bort eventuella små dammnoppor med en fint slippapper och sen polera ytan blank igen. 

Har ni några frågor om billackering eller kanske hur det är att ha ett mansdominerat yrke så är det bara att ställa dom i kommentarsfältet så svarar jag. 
Kanske någon av er har ett lite annorlunda yrke? Berätta! :) 

Ridningen framöver

Ikväll blev det läktarplats för mej igen. Vår tränare Sofia red Millan och jag blev lika imponerad som vanligt :) 
Suger i mej inspiration!

Biten är tyvärr halt igen och ska undersökas av veterinären på torsdag. Troligen kommer han vila några veckor framöver så då tänkte jag passa på att dressyra lite mer med Millan under tiden Biten kryar på sig. Kanske blir det nån dressyrtävling att sikta på senare. Vi får se hur det känns. Det är ju så svårt att sitta ner i Millans trav så det får jag träna mycket på hehe. Bitens trav är väldigt mycket lättare att sitta ner i. 

Jag ska även försöka rida lite dressyr med Nino. Vi får väl se hur det går. Han är ju en gammal galoppör så det här med dressyr är ju lite nytt för honom. 
Vår tränare Sofia har ridit lite dressyr på honom några gånger men det blir ju inte alls samma sak om jag ska rida honom. Det är dessutom ganska längesen hon red honom så han kanske har glömt det hon lärde honom ;) 

I morgon blir det premiärdressyr för mej och Nino. Jag har bara ridit ut på honom två gånger tidigare så vi är ju ganska ovan vid varandra. 
Jag tänkte i alla fall att eftersom han inte kan några mer avancerade rörelser så får vi träna på en massa övergångar i skritt och trav, volter och kanske serpentiner. Det beror på hur många hinder det står framme i ridhuset. 
Ja men vi får göra lite enkla grejer och försöka få honom att slappna av helt enkelt. 
Det blir ju lite unghästridning nästan eftersom han inte kan så mycket dressyr även om han är en fullvuxen häst. 

Om jag hinner i morgon så tänkte jag knåpa ihop ett inlägg om "en dag som billackerare" till er så ni får se lite vad jag gör på jobbet. Har fått en del frågor om det :) 


Fina Millan :)